Restauratiegeschiedenis PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 06 February 2013 14:14

Vanwege mijn interesse in de restauratiegeschiedenis van monumenten heb ik het domein www.restauratiegeschiedenis.nl geregistreerd. Vooralsnog wordt dit domein doorgestuurd naar widoquist.nl, maar wellicht ga ik het domein gebruiken voor toekomstige projecten. Suggesties hiervoor zijn overigens van harte welkom!

 
Kleur bekennen PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 23 December 2012 22:48

14 december 2012 stond in het teken van de studiedag 'kleur bekennen' die door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met Stichting Bouwkhistorie Nederland werd georganiseerd. De aanleiding voor deze studiedag werd gevormd door de oplevering van 'flankerend onderzoek' dat bij 24 kanjerrestauraties werd uitgevoerd. In 2012 heb ik aan twee van deze onderzoeken bijgedragen. Mijn promotieonderzoek en het onderzoek naar de restauratiegeschiedenis van de Eusebiuskerk te Arnhem vormden de input voor de voordracht 'Vervangende natuursteen: kleur en verwering'.

 
Transforming Housing Heritage PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 20 September 2012 00:00

Op 19 september werd in Atelier Tarwewijk in Rotterdam het boek "Transforming Housing Heritage" gepresenteerd tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling met daarin het werk van 7 RMIT-afstudeerders.

Voor het boek, onder redactie van Wido Quist en Lidwine Spoormans, hebben alle studenten een essay geschreven over hun afstudeeronderzoek en in woord en beeld presenteren zij een herontwerp voor een stuk woningbouwerfgoed in Rotterdam Feijenoord of Rotterdam Lombardijen.

Het boek is hier te downloaden en hier kunt u een gedruk exemplaar bestellen.

 
WTA-studiedag PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 23 December 2012 22:37

Op vrijdag 9 november 2012 vond in de 's-Hertogenmolens te Aarschot (B) een WTA-studiedag plaats onder de titel 'Natuursteen, Natuurlijk?!'. Als eerste spreker van de dag heb ik onder de titel ’Steenkeuze voor restauratie – 150 jaar ontwikkeling in Nederland en Vlaanderen’ een overzicht gegeven van vervangende steensoorten in Nederland en Vlaanderen. Een inspirerende dag op een inspirerende locatie!

Last Updated on Thursday, 03 January 2013 21:03
 
Natuursteendag PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 14 March 2012 00:00

Op 15 februari 2012 vond de vierde Vlaams-Nederlandse natuursteendag plaats. Een dag die in het teken stond van natuursteen uit de Jonge Bouwkunst. Om 9.00 uur stipt werd de dag geopend door dagvoorzitter Rob van Hees die alle 140 deelnemers van harte welkom heette. Na kort het thema van de dag toegelicht te hebben gaf hij het woord aan Job Roos die een inleidend betoog had over de transformatie van het voormalige hoofdgebouw van de TU Delft tot wat het nu is: BK-CITY, de symposiumlocatie voor de ochtend. De volgende spreker, Timo Nijland, ging in vogelvlucht een grote hoeveelheid steensoorten langs die kenmerkend zijn gebleken voor de Jonge Bouwkunst. Vervolgens was het de beurt aan Roland Dreessen en Veerle Cnudde die ingingen op de grote varietëit in het gebruik van witte Franse kalkstenen in België. Deze witte kalkstenen waren ook het onderwep van de volgende voordracht door Wim Dubelaar, hij ging echter specifiek in ging op de Savonnières en Euville.

Na een korte pauze werd het ochtendprogramma vervolgd met een voordracht door Hendrik Tolboom die zich richtte op de twintigste eeuwse ontwikkeling van het gebruik van zware, massieve blokken natuursteen tot het gebruik van dunne opgehangen platen in de gevel. Vervolgens nam Daniëlle Takens het stokje over met een lezing over het gebruik van natuursteen in, met name, Rotterdamse bankgebouwen. De ochtend werd afgesloten met een actuele casus waarin conservering van natuursteen centraal staat: het Museum voor Midden-Afrika. Deze casus werd toegelicht door Robin Engels.

Tijdens de lunch was er de mogelijkheid om enkele posters met natuursteengerelateerd onderzoek te bekijken en was er voldoende tijd om collega's te ontmoeten, zodat iedereen met een goed gevulde maag naar Rotterdam kon vertrekken waar, helaas in de regen, een aantal wandelingen op het programma stond. Na de wandelingen was er een warme (en droge) ontvangst in het Nederlands Architectuurinstituut. Hier werd ook het eerste exemplaar van het boek 'Onvermoede weelde. Natuursteengebruik in Rotterdam 1850-1965' door Jan van 't Hof aan Wethouder Antoinette Laan aangeboden. Voorafgaand aan de overhandiging van dit boek werd de vierde Vlaams-Nederlandse Natuursteendag officieel afgesloten met de overhandiging van de plaquette, met daarop alle voorgaande edities van de natuursteendagen, aan Michiel Dusar en Hilde De Clercq als organisatoren van de vijfde Vlaams-Nederlandse natuursteendag te Brussel in 2014.

Zie voor meer informatie www.natuursteendag.nl

 

Last Updated on Monday, 07 January 2013 21:17
 
«StartPrev123NextEnd»

Page 3 of 3